Μια πόλη γεμάτη ζωή όλο το χρόνο, με το αρχαίο και το σύγχρονο λιμάνι και τα γραφικά προάστια της. Με Αρχαιολογικό και Βυζαντινό μουσείο, το μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου και το μουσείο μοντέρνας ζωγραφικής Τεριάντ. Δώδεκα χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη κοντά στο χωριό Μόρια, βρίσκεται το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, κτισμένο τον 2.μ.χ. αιώνα. Προχωρώντας βόρεια και παραθαλλάσια, διασχίζοντας όμορφα μικρά χωριά, βρίσκεται ο γραφικός Μανταμάδος γνωστός για την τυροκομία και την λαϊκή αγγειοπλαστική. Η επόμενη στάση στην Σκάλα Συκαμνιάς, ένα από τα ομορφότερα ψαράδικα χωριά.
Στη συνέχεια, στο βορειότερο άκρο του νησιού συναντά κανείς την Μήθυμνα (γνωστή και ως "Μόλυβο"), με το μεσαιωνικό κάστρο και την άψογα διατηρημένη αρχιτεκτονική της, το πιο γνωστό τουριστικό χωριό στο νησί, κηρυγμένο ως διατηρητέος οικισμός από την Πολιτεία.Με ωραίο λιμάνι για ψαροκάικα αλλά και γιώτ, με ανηφορικά πέτρινα καλντερίμια και ολάνθιστες αυλές αλλά και σοβαρή τουριστική-ξενοδοχειακή υποδομή. Σε αυτή την ακτή η θάλασσα ξέβρασε πριν πολλές χιλιάδες χρόνια το κεφάλι του Ορφέα μετά τον διαμελισμό του από τις γυναίκες στην Θράκη, ένα μήνυμα ίσως για τους ποιητές που καταφρονούν με τους στίχους τους τη γυναίκα.Επίσης ο Αρίων, λυρικός ποιητής και μουσικός, τον οποίον έσωσε απ΄την οργή της θάλασσας ένα δελφίνι ακούγοντας την άρπα του , κατάγονταν από την Μήθυμνα.
Σε μικρή απόσταση από τον Μόλυβο, βρίσκεται το χωριό Πέτρα, με την αμμουδερή παραλία, τα ωραία αρχοντικά και την εκκλησία της Παναγιάς χτισμένη στην κορυφή ενός τεράστιου βράχου.Στο κέντρο του νησιού είναι η Αγία Παρασκευή, με τα πέτρινα παλιά αρχοντικά και σπίτια γνωστή και για τις ιπποδρομίες και το πανηγύρι του Ταύρου, έθιμα και γιορτές που χάνονται στα βάθη των αιώνων, με ρίζες χριστιανικές αλλά και αρχαίες παγανιστικές. Εκεί κοντά βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ναπαίου Απόλλωνα, και άλλα ενός Ιωνικού ναού (του 3ου π.χ. αιώνα) αφιερωμένου στον Δία στην Ήρα και στον Διόνυσο. Όχι μακρυά απ'εκεί είναι η Καλλονή, σύγχρονη κωμόπολη που είναι γνωστή για τις σαρδέλες και τα κεφαλόπουλα που αλιεύονται στον ωραίο κόλπο της, όπου βρίσκεται η Σκάλα Καλλονής με τις αμμουδερές παραλίες.
Ένα άλλο χωριό, κτισμένο σε υψόμετρο, στο βουνό Όλυμπος, μέσα σε δάση καστανιάς, πλατάνια και ρεματιές, γνωστό για την αγγειοπλαστική, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την μουσική του παράδοση, είναι η Αγιάσσος. Προχωρώντας δυτικά συναντά κανείς τον Πολυχνίτο που έχει ωραία σπίτια με πελεκητή πέτρα, και πιο νότια βρίσκεται ο οικισμός των Βατερών με την απέραντη αμμουδιά.Στη νότια ακτή του νησιού βρίσκεται το Πλωμάρι, μεγάλο ωραίο χωριό πλούσιο από παλιά από τα ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία και τα πασίγνωστα αποστακτήρια που βγάζουν με παράδοση αιώνων το περίφημο Πλωμαρίτικο ούζο.Στο μικρότερο αλλά ομορφότερο κλειστό κόλπο του νησιού, κατάφυτο από ελαιώνες, βρίσκεται η περιοχή της Γέρας, με τα παραδοσιακά χωριά της και το επίνειο τους, το Πέραμα, με ωραία παλιά ελαιοτριβεία και σαπωνοποιεία.
Στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου συναντάμε το Σίγρι, μικρό ψαράδικο χωριό με ένα καστέλι του 18ου αιώνα και ωραίες παραλίες. Κοντά στο Σίγρι βρίσκεται το απολιθωμένο δάσος και το μουσείο του, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, ηλικίας 15-20 εκατομ. ετών. Τέλος, νότια του Σιγρίου, συναντάμε το πέτρινο χωριό Ερεσσός, γενέθλιο τόπο της Σαπφούς και του Θεόφραστου. Διασχίζοντας τον καταπράσινο κάμπο της περιτρυγιρισμένο από επιβλητικό ηφαιστειακό τοπίο καταλήγουμε στο επίνειο της, την Σκάλα Ερεσσού με μεγάλη αμμώδη παραλία και τουριστική υποδομή.
Με την πανέμορφη, προικισμένη και πλούσια σε ποικιλία φύση της, τους πάμπολλους παραδοσιακούς πέτρινους οικισμούς της, την έντονη σε οικονομική και πολιτισμική ισχή ιστορία της, η οποία άφησε στο πέρασμα της εκατοντάδες ιστορικά μνημεία και κτίσματα, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ για διακοπές, ξεκούραση, άμεση επαφή με την αρχαία και νεότερη Ελλάδα και για εργασία ή επενδύσεις.
Είναι αρκετά μεγάλη, προικισμένη σε όλα, τόσο πού αποκλείεται οποιοσδήποτε επισκέπτης της να νοιώσει απομόνωση ή βαρεμάρα, όσο κι αν μείνει.
Εγγραφειτε στο
newsletter μας
Συμπληρώστε το email σας για να ενημερώνεστε για νέα και προσφορές μας